LOAD MANAGEMENT EN BLESSUREPREVENTIE: IS HET IN DE PRAKTIJK TE DOEN?
29 maart 2024RETURN-TO-PLAY NA HAMSTRINGBLESSURE: IS ER GENOEG GEDAAN?
2 april 2024Standbeen, schietbeen, voorkeursbeen, linkerbeen, rechterbeen, tweebenig… er wordt – logischerwijs – in de voetballerij nogal wat aandacht besteed aan de onderste ledematen. Maar hoe zit het nu precies met de relatie naar blessures?
In het verleden werkzaam als sportfysiotherapeut en hoofd medische staf bij Go Ahead Eagles, en als sportfysiotherapeut bij de KNVB. Gepromoveerd op onderzoek naar de preventie en return-to-play van hamstringblessures in het voetbal. Betrokken bij (inter-)nationaal onderzoek en onderwijs op voetbalmedisch gebied.
Wat is er onderzocht?
Deze studie onderzocht primair of er een relatie was tussen het voorkeursbeen en de blessure-incidentie bij voetballers. Daarnaast wilden de auteurs analyseren of er ook een onderverdeling te maken was tussen subgroepen (sexe, niveau, blessure-locatie, blessure-ernst, contact vs non-contact blessures en wedstrijd- vs trainingsblessures).
Bij wie en hoe is het onderzocht?
Inclusiecriteria voor deze goed uitgevoerde systematische review met meta-analyse waren studies die schreven over:
- Voetballers (alle leeftijden, sexes en speelniveaus)
- Blessures (gedefinieerd als blessures waardoor spelers niet konden trainen/spelen: de zogenaamde ‘time-loss’ blessures)
- Voorkeursbeen
Wat vertellen de resultaten mij?
- Er was een significante associatie tussen het optreden van blessures en het voorkeursbeen
- Voetballers hebben 1.6 keer [95% B.I. 1.3-1.8] meer kans op een blessure aan het voorkeursbeen dan aan het niet-voorkeursbeen
- Voetballers hebben 1.9 keer [95% B.I. 1.3-2.7] meer kans op een liesblessure aan het voorkeursbeen dan aan het niet-voorkeursbeen
- Voetballers hebben 1.3 keer [95% B.I. 1.1-1.4] meer kans op een hamstringblessure aan het voorkeursbeen dan aan het niet-voorkeursbeen
- Voor knieblessures was er geen significant verschil tussen voorkeurs- en niet-voorkeursbeen
- Het grotere risico was consistent over alle speelniveau’s maar amateurs hadden de grootste kans op een blessure aan het voorkeursbeen (2.6 [95% B.I. 2.1-3.2] keer meer kans), gevolgd door jeugdvoetballers (1.5 [95% B.I. 1.3-1.7] keer meer kans) en profvoetballers (1.3 [95% B.I. 1.1-1.5] keer meer kans).
- Mannen en vrouwen hadden beiden een gelijk risico (1.5 keer meer kans) op een blessure aan het voorkeursbeen in vergelijking met het niet-voorkeursbeen
Wat kan ik ermee in de praktijk?
- Goede vraag. Eerlijk gezegd vond ik dit vooral een hele grappige review die aanhaakt op een vraag die we vaak in de praktijk stellen of krijgen van de voetballer. Voor liesblessures is het verschil tussen blessures aan het voorkeurs- en niet-voorkeursbeen het grootst, wat goed te verklaren is omdat de liesblessure bij uitstek gerelateerd is aan het schietbeen. Zie hiervoor mijn eerdere blog over het (testen van het) blessuremechanisme van liesblessures.
- Echter, belangrijk is dat onderbouwde preventieve maatregelen zich altijd op beide ledematen moeten richten; immers hebben beiden een risico op een blessure. Zodoende blijf ik het antwoord op de praktische implicatie in deze blog voor het eerst even schuldig. Dat maakt het onderzoek en de gespreksstof die het oplevert echter niet minder leuk!