PIJNTJES: NIET ZEUREN MAAR DOORGAAN?!
19 januari 2024MET VALLEN EN OPSTAAN NAAR EFFECTIEVE HAMSTRINGBLESSUREPREVENTIE IN HET MANNELIJKE AMATEURVOETBAL
21 maart 2024DE COACH: DE BELANGRIJKSTE POIN M.B.T. BLESSUREPREVENTIE?
In het verleden werkzaam als sportfysiotherapeut en hoofd medische staf bij Go Ahead Eagles, en als sportfysiotherapeut bij de KNVB. Gepromoveerd op onderzoek naar de preventie en return-to-play van hamstringblessures in het voetbal. Betrokken bij (inter-)nationaal onderzoek en onderwijs op voetbalmedisch gebied.
Wat is er onderzocht?
Deze studie dateert uit 2019, en had onder andere als doel om te analyseren of de kwaliteit van interne communicatie bij een club gecorreleerd was aan blessures en beschikbaarheid van spelers.
Bij wie en hoe is het onderzocht?
Deze studie is gedaan in het profvoetbal, maar mijn persoonlijke mening is dat de resultaten in grote lijnen wel te vertalen zijn naar het amateurvoetbal. In het profvoetbal zal men echter met meer personen, belangen en mogelijk prestatiedruk te maken hebben.
Er werden vragenlijsten rondgestuurd om de kwaliteit van communicatie te inventariseren tussen verschillende individuen binnen het medisch team (bijv. arts en fysiotherapeut), alsook tussen individuen van het medisch team en overige staf-/clubleden (coach, fysiek trainer, voorzitter etc.). Blessures werden prospectief geregistreerd zoals gebruikelijk in de studies van de UEFA Research Group (meer info hieromtrent opvraagbaar).
Wat vertellen de resultaten mij?
De hoogste communicatie kwaliteit was binnen het medische team zelf met een gemiddelde score van 4.5 (range 2-5) op een 5-punts Likert schaal. Communicatie met overige staf-/clubleden scoorde tussen 3.4 en 3.9. Een hoge mate van kwaliteit op communicatie was geassocieerd met een lage blessure-incidentie, een lage incidentie van ernstige (> 28d afwezig) blessures, hoge trainingsopkomst en hoge wedstrijdbeschikbaarheid. Teams met een lage communicatie kwaliteit tussen coach en medische staf hadden een significant hogere incidentie van zware blessures en een lagere trainingsopkomst in vergelijking met teams met een matige of goede communicatie kwaliteit.
Teams die de communicatie slecht scoorden hadden 6-7% minder spelers beschikbaar bij trainingen en wedstrijden, en 50% meer afwezigheid door blessures in vergeliijking met teams die de communicatie matig of goed scoorden. De communicatie kwaliteit tussen voorzitter en medische staf had geen invloed op de blessure cijfers en/of trainings- en wedstrijdbeschikbaarheid.
Wat kan ik ermee in de praktijk?
Deze studie laat zien dat op het gebied van communicatie de interne communicatie tussen de coach en de medische staf de grootste invloed heeft op blessures en beschikbaarheid van spelers. Optimaliseren van communicatie is dus essentieel om de negatieve impact van blessures terug te dringen. Een aantal tips kunnen die communicatie faciliteren:
- Probeer de coach zijn taal te spreken. Blessure-incidentie, -prevalentie, preventie, en diagnostische terminologie zullen over het algemeen weinig impact hebben. Wanneer er echter gesproken wordt over spelersbeschikbaarheid (uit te drukken in het % spelers van de totale selectie die beschikbaar zijn voor de wedstrijd(en)) en trainingsopkomst (% spelers aanwezig t.o.v. het totaal aantal trainingen) zal de coach meer interesse hebben.
- De coach zijn primaire taak is (meestal) de ploeg optimaal te laten presteren. Er is op dat vlak voldoende onderbouwing dat een betere wedstrijdbeschikbaarheid een positieve invloed heeft op bijv. het aantal punten per wedstrijd en positie op de ranglijst. De publicatie van Hägglund et al.1 welke in blog 'Spierblessures voorkomen, hoe doen ze dat aan de top' ook al werd genoemd onderbouwt dit onder andere. Wederom: denk vanuit het perspectief van de coach en laat de beschikbare kennis en argumenten zien om hem mee te nemen in de waarde van goede communicatie en blessurepreventie.
- Hoewel ik in deze blogs ver van cliché’s wil wegblijven, sluiten we er toch met eentje af: preventie werkt alleen als het ook daadwerkelijk consequent wordt uitgevoerd. Eerder onderzoek liet al zien dat in het Nederlandse amateurvoetbal – naast kennis van preventie en motivatie – de samenwerking tussen stafleden zeer belangrijk wordt geacht voor preventie.2 En de coach is daar bij uitstek onze belangrijkste partner in. Een goed huwelijk tussen coach en medische staf is zodoende essentieel om de risico’s op blessures zo laag mogelijk te houden.