Jouw verdieping binnen de voetbalmedische zorg begint bij onze e-Learning ‘Voetbalmedisch handelen & diagnostiek’. Binnen deze cursus wordt voetbalmedische diagnostiek rondom de meest voorkomende blessure-regio’s (lies, hamstring, knie en enkel) behandeld. Daarnaast is er aandacht voor het adequaat handelen bij medische (nood-)situaties op het voetbalveld, waaronder faciliteiten, EHBSO, bewusteloosheid en sportgerelateerde hersenschuddingen.
Inhoud cursus:

Epidemiologie van voetbalblessures

EHBSO, Bewusteloosheid

Sportgerelateerde hersenschudding

Diagnostiek en blessuremechanismen van lies-, hamstring-, knie- en enkelblessures.
Deze e-learning is het vertrekpunt voor eenieder die met voetbalblessures te maken zal krijgen. Dankzij de vele korte instructievideo’s zul je specifieke lichamelijke testen kunnen bekijken om in de praktijk de juiste diagnose bij jouw voetballer te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalspecifieke mobiliteitstest voor de lies, rektesten voor de hamstrings, het beoordelen van de posterolaterale hoek van de knie en/of de syndesmose bij enkeldistorsies. Daarnaast wordt besproken hoe je adequaat voorbereid kunt zijn bij medische (nood-)situaties op/rond het veld en hoe om te gaan met een speler die bewusteloos raakt op het voetbalveld (EHBSO).
De e-cursus omvat verschillende deelonderwerpen met bijbehorende leerstof. Deze leerstof bestaat uit te bestuderen tekst, bijgevoegde (wetenschappelijke) literatuur, foto’s en/of video’s. De toetsing van deze cursus bestaat in totaal uit 30 quizvragen. Wanneer u alle vragen goed heeft beantwoord (u mag herkansen) behaalt u uw certificaat en 8 accreditatiepunten (voor België 16 navormingseenheden).
U kunt de e-cursus ten aller tijde onderbreken en op een ander moment hervatten.
Bent u de sterspeler die alle vragen in één poging goed heeft? Dan ontvangt u een eervolle vermelding in SoccerDoc’s Club van 100.
Dr. Nick van der Horst behaalde zijn diploma fysiotherapie in 2007 aan de Hogeschool Utrecht. Hij werkte 10 jaar lang als sportfysiotherapeut/echografist/docent bij het Academie Instituut te Utrecht. Vervolgens was hij als sportfysiotherapeut en hoofd van de medische staf bij profvoetbalclub Go Ahead Eagles verantwoordelijk voor de gehele fysieke en medische staf. Daarna was Nick werkzaam bij de KNVB, waar hij zich primair bezig hield met (langdurige) revalidaties voor profvoetballers en kennisontwikkeling/-deling binnen het voetbalmedisch landschap. Tegenwoordig vervult Nick eenzelfde rol bij het eerste team van PSV Eindhoven, waar hij als sportfysiotherapeut de revalidaties van de selectie begeleidt.
Zijn onderzoeks-activiteiten zijn gefocust op de voetbal-medische zorg. In 2017 behaalde hij zijn doctoraal na het verdedigen van zijn proefschrift ‘Prevention of hamstring injuries in male soccer’, welke de Academy Award van het British Journal of Sports Medicine voor beste proefschrift won.