BEN JE LINKS- OF RECHTSBENIG?
2 april 2024CORE EN HAMSTRINGBLESSURES: JE KAN ER WAT MEE!
2 april 2024RETURN-TO-PLAY NA HAMSTRINGBLESSURE: IS ER GENOEG GEDAAN?
Steeds meer literatuur onderbouwt dat – naast de excentrische krachttraining – elementen van sprintvolume, sprintkwaliteit en sprintintensiteit essentieel zijn bij de revalidatie na een hamstringblessure.
In het verleden werkzaam als sportfysiotherapeut en hoofd medische staf bij Go Ahead Eagles, en als sportfysiotherapeut bij de KNVB. Gepromoveerd op onderzoek naar de preventie en return-to-play van hamstringblessures in het voetbal. Betrokken bij (inter-)nationaal onderzoek en onderwijs op voetbalmedisch gebied.
Wat is er onderzocht?
Deze retrospectieve cohort studie onderzocht de hardloopafstanden op hoge snelheid voor en na een hamstringblessure om te beoordelen in welke mate spelers weer terug waren op hun oude prestatieniveau.
Figuur 1
Bij wie en hoe is het onderzocht?
Deze studie vond plaats bij professionele ‘football’ spelers (naast voetbal ook rugby en Australian rules football) van vijf teams acterend op het hoogste niveau van hun sport. In totaal werden er 22 hamstringblessures gerapporteerd (gediagnosticeerd middels anamnese, lichamelijk onderzoek, en eventueel aanvullend echografisch onderzoek). Hardloopafstanden op hoge snelheid (ofwel High Intensity Runs – HIR) werden per club verschillend ingesteld afhankelijk van type sport en potentiële individuele verschillen tussen spelers.
Wat vertellen de resultaten mij?
In Figuur 1 ziet u de variatie qua HIR in de periode van 15 wedstrijden voor de blessure tot 15 wedstrijden na de blessure.
Bij recidiverende blessures is de blauwe lijn van de initiële blessure en rode van het recidief letsel. Elke stip is de variatie op de voorspelde individuele HIR van de speler voor de desbetreffende wedstrijd. Wanneer de lijn boven de horizontale x-as uitkomt betekent dat dus dat de speler meer HIR heeft gelopen, en wanneer de lijn onder de horizontale x-as uitkomt betekent dat
minder HIR.
De volgende overwegingen voor de praktijk kunt u meenemen uit deze studie:
- De hamstringblessure is bij uitstek een performance-blessure. Een speler kan ‘medisch fit’ zijn in die zin dat er geen klachten meer te provoceren zijn in de behandelkamer. Echter is juist de laatste 5% van sprintintensiteit en sprintvolumes bij uitstek het risicogebied voor recidief letsel. Een speler zal na een hamstringblessure gemakkelijk een duurloop kunnen maken zonder enige klachten, maar die ene volle sprint van 30 meter om een duel te winnen: dat is waar de revalidatie hem/haar op voor moet bereiden.
- Deze studie toonde aan dat in ongeveer de helft van de spelers de terugkeer na een hamstringblessure geassocieerd was met een verminderde hoeveelheid HIR tijdens de wedstrijd. Deze data moet met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden vanwege het onderzoeks design en omdat meerdere overige elementen invloed kunnen hebben op de hoeveelheid HIR van een speler (positie in het veld, niveau van tegenstander, niveau van eigen team, speelwijze, etc). Echter, wanneer spelers minder doen in de wedstrijden kan dat een negatieve impact hebben op de prestatie.
- Om de voorwaarden voor een goede prestatie van de speler na een hamstringblessure optimaal te faciliteren is het dus in de praktijk heel belangrijk om de speler te blijven monitoren en begeleiden in (extra) loopbelasting op hoge snelheden.