EEN VKB-BLESSURE, HOE GEBEURT DAT NOU?
17 januari 2024VOETBALBLESSURES, WAAR HEBBEN WE HET OVER?
In het verleden werkzaam als sportfysiotherapeut en hoofd medische staf bij Go Ahead Eagles, en als sportfysiotherapeut bij de KNVB. Gepromoveerd op onderzoek naar de preventie en return-to-play van hamstringblessures in het voetbal. Betrokken bij (inter-)nationaal onderzoek en onderwijs op voetbalmedisch gebied.
Wat is er onderzocht?
In deze studie wordt gekeken naar de meest voorkomende voetbalblessures en hoe lang het duurde voordat spelers weer fit waren (ofwel door de medische staf werden vrijgegeven om wedstrijden te spelen).
Tabel 1. Epidemiologie van voetbalblessures volgens Ekstrand et al.
Bij wie en hoe is het onderzocht?
Dit is een prospectieve cohortstudie bij professionele voetbalteams uit de Champions League (64% van het cohort), samen met teams uit de hoogste afdelingen van het voetbal in Engeland, Zweden, Denemarken en Noorwegen. In totaal hebben 116 professionele voetbalteams uit 24 landen in meerdere seizoenen tussen 2001 en 2017 data verzameld. Blessures aan verschillende locaties en verschillende types werden geclassificeerd.
Wat vertellen de resultaten mij?
Zoals in Tabel 1 beschreven zegt de data uit deze studie ons dat de hamstringblessure de meest voorkomende (17%) voetbalblessure is, gevolgd door knie- (13%), enkel (11%) en liesblessures (11%). Qua recidiverende blessures is opnieuw de hamstringblessure (18%) de meest voorkomende voetbalblessure. Ook de liesblessures (14%) hebben een relatief hoog recidiefpercentage.
Gelukkig blijken de meeste voetbalblessures mild te zijn met een beperkte afwezigheid voor de speler en komen ernstige blessures (blessures met een afwezigheid van langer dan 28 dagen) beperkt voor. Spelers zijn bij veel blessures echter wel langer afwezig wanneer het een recidiverend letsel betreft in vergelijking met de eerste blessure.
Voetballers die een kneuzing oplopen zijn relatief snel weer terug (rond de 6 dagen), met een inversietrauma of adductor-gerelateerde liespijn is de voetballer er gemiddeld ongeveer twee weken uit en een structurele hamstringblessure duurt gemiddeld ongeveer 3 weken.
Wat kan ik er mee in de praktijk?
Deze studie biedt een referentiekader voor de voetbalblessures die u tegen komt. Welke blessures komen veel voor en hoe lang zal de speler met een dergelijke blessure gemiddeld afwezig zijn? Deze cijfers komen overeen met een publicatie uit 2015 over blessures in het Nederlandse prof- en amateurvoetbal.¹ Tevens liet een andere studie uit 20152 zien dat het niet alleen gaat om hoe vaak een blessure voor komt, maar dat ook gekeken moet worden naar de ernst in combinatie met de incidentie. In Figuur 1 ziet u dit weergegeven, waar bijvoorbeeld blijkt dat de hamstringblessure vaak voor komt, maar ook een aanzienlijke tijd afwezig van voetbal veroorzaakt.
Figuur 1.² De impact van voetbalblessures volgens Bahr et al.
In de praktijk kunt u de kennis uit deze studie dus vertalen naar de volgende actiepunten:
- Recidiverende blessures nemen meer tijd tot sporthervatting in vergelijking tot de oorspronkelijke blessure, dus het voorkomen van de eerste blessure is essentieel.
- Wanneer preventieve maatregelen tegen voetbalblessures worden ingezet, zijn de hamstring-, lies-, knie-, en enkelregio de eerste punten van aandacht omdat dit de meest voorkomende blessureregio’s zijn.
- Kijk naar de gemiddelde revalidatietijd en respecteer de benodigde tijd voor fysiologisch herstel bij iedere afzonderlijke voetbalblessure.