HAMSTRING AVULSIES: DE GEVAARLIJKE PARTNER VAN DE KLASSIEKE HAMSTRINGBLESSURE
25 maart 2024LOAD MANAGEMENT EN BLESSUREPREVENTIE: IS HET IN DE PRAKTIJK TE DOEN?
29 maart 2024VOETBALSPECIFIEKE MOBILITEIT: HET IS TE METEN!
Artikel: A new clinical test for measurement of lower limb specific range of motion in football players: design, reliability and reference findings in non-injured players and those with long-standing adductor-related groin pain.
Auteurs: Tak IJR, Langhout RFH, Groters S, Weir A, Stubbe JH, Kerkhoffs GMMJ.
Artikel: Phys Ther Sport 2017;23:67-74
In het verleden werkzaam als sportfysiotherapeut en hoofd medische staf bij Go Ahead Eagles, en als sportfysiotherapeut bij de KNVB. Gepromoveerd op onderzoek naar de preventie en return-to-play van hamstringblessures in het voetbal. Betrokken bij (inter-)nationaal onderzoek en onderwijs op voetbalmedisch gebied.
Wat is er onderzocht?
De biomechanica van de voetbaltrap werd al eerder door deze onderzoeksgroep onderzocht. Daaruit bleek dat voldoende mobiliteit in de keten belangrijk was voor een goede voetbaltrap (zie Figuur 1). Denk aan de analogie met een pijl en boog: hoe verder je de boog naar achter kunt spannen, hoe harder de pijl vooruit zal kunnen schieten. Voor het lichaam geldt dus ook dat deze spanningsboog (‘tension arc’ genoemd) een rol speelt in het schieten, en een beperkte mobiliteit van die tension arc is mogelijk geassocieerd met het ontstaan en in stand houden van liesklachten bij voetballers. Vervolgens ontwikkelden onze Nederlandse collega’s een test om de voetbalspecifieke mobiliteit te meten. Dat artikel is het onderwerp van deze blog.
Bij wie en hoe is het onderzocht?
Wat vertellen de resultaten mij?
De SSROM test bestaat uit een aantal posities die de backswing van de voetbaltrap nabootsen (zie linkerplaatje in Figuur 1). De extensie-positie van de test werd niet betrouwbaar bevonden, dus laten we binnen deze blog buiten beschouwing. Verder worden de heup ab- en adductie, alsook heup endo- en exorotatie gemeten met de knie in 90°flexie (zie Figuur 2). De range of motion wordt gemeten tot de eindstand, of tot wanneer de speler pijn ervaart. De intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid (verschil tussen metingen van dezelfde therapeut) van de SSROM test werd uitstekend bevonden en de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid (verschil tussen metingen van verschillende therapeuten) matig tot goed. Kijkend naar de normwaardes (zie tussen haakjes in Figuur 2) zijn de verschillen tussen het dominante en niet-dominante been, alsook tussen prof- en amateurvoetballers voor de praktijk verwaarloosbaar. Wel was er een fors verschil, ca 50° in totale ROM, tussen de geblesseerde en niet-geblesseerde zijde bij voetballers met langdurige adductor-gerelateerde liespijn.
Wat kan ik ermee in de praktijk?
In deze YouTube video ziet u een exacte beschrijving van de test door Rob Langhout. Deze test lijkt zeer nuttig te zijn om toe te passen bij voetballers met (risico op) langdurige adductor-gerelateerde liespijn. De SSROM test beoordeelt verschillende bewegingsrichtingen; immers trapt een voetballer niet iedere keer exact hetzelfde. Wanneer de mobiliteit van de verschillende bewegingsrichtingen bij elkaar opgeteld wordt, zou de voetballer ongeveer 160 graden moeten scoren. Beperkte mobiliteit van de ‘tension arc’ kan een risicofactor zijn voor liesklachten, of onderdeel van het instandhouden van liesklachten. Meer onderzoek zal dit nog uit moeten wijzen, maar zoals Rob Langhout het mooi verwoordt: ‘de biomechanica liegt niet’.